Astăzi aş vrea să pun în discuţie (şi chiar vă rog din suflet să vă spuneţi părerile pe forum, într-ucât e o chestiune importantă pentru românii din diasporă) Departamentul Pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni. O instutuţie creată cu scopul de a facilita legătura cu românii stabiliţi înafara ţării, a le da acestora o mână de ajutor în realizarea unor proiecte menite să menţină vie cultura , spiritul sau obiceiurile româneşti plus alte bla-bla-blauri referitoare la neam, credinţă şi alte chestiuni de astea patriotice. Mulţi au considerat sau consideră această instituţie ca fiind obligată să “aibă grijă” de românii aflaţi departe de ţară...să le dea bani, să se implice în ajutorarea românilor aflaţi în dificultate, să intermedieze legătura cu autorităţile locale sau bisericeşti...şi evident se înşeală. Poate că ar trebui să fie aşa dar după părerea mea nu e decât un departament care are un buget limitat şi care nu rezolvă mai nimic din problemele românilor de afară. A contribuit totuşi de-a lungul anilor cu diferite sume importante, sponsorizând îndeosebi românii din Basarabia , Serbia, Albania şi mai puţin pe cei, în cazul nostru, din Italia. În 2005 nu s-a dat niciun ban românilor din Italia, abia în 2006 s-au plătit nişte proiecte. Iată şi proiectele sponsorizate:
- ARI Roma, preşedinte Eugen Terteleac – Zilele României la Zagarolo (spectacole de muzică populară şi două expoziţii de pictură) 102.039 RON;
- Asociaţia “Spirit Românesc” Castel Goffredo, preşedinte Marius Burghelea – Revistă de cultură bilingvă – revista a fost editată în 1000 de exemplare şi a fost distribuită gratuit. 67.706 RON;
- ARI Milano, preşedinte Romulus Popescu – manifestare culturală prin vernisarea unei expoziţii de cărţi poştale vechi şi un concert de muzică clasică românească, lansare de carte şi o masă rotundă 34.397 RON; - Asociaţia “Frăţia” Torino, preşedinte Aurelia Miriţă, 2 proiecte: Casa Română din Torino şi O Scoală de gimnaziu în limba română 123.985 RON + 38.808 RON;
- Asociaţia românilor din Ivrea si Canavasse – lecţii de limba română, istorie şi geografie în sediul asociaţiei 24.343 RON
...astea ar fi exemplele pe 2006 dar au mai fost manifestări de acest gen în alţi ani iar în mai 2008, acelaşi departament organiza Forumul comunităţii la Milano, care nu a avut niciun rezultat semnificativ. Problema care acum se discută despre acest departamnent este dacă să treacă sub directa supraveghere a primului ministru, ca instituţie separată sau să rămână în cadrul MAE.
Acum 4 ani se punea problema invers, motivându-se existenţa unor conturi neclare, a unei slabe monitorizări, iar tinând cont că primul ministru e membru al unui partid politic, se puteau aduce indirect (sau chiar direct) beneficii politice, pe seama sumelor de sponsorizare, Atunci, şeful DRRP, Mihai Gheorghiu se declara bucuros pentru trecerea departamentului în subordinea MAE şi instituirea unei anchete în ceea ce privesc fondurile neclare gestionate până la el. (alţi preşedinţi ai DRRP au fost senatorul Badea, acum PD-L şi secretarul PSD Titus Corlăţeanu)
De puţin timp, domnul William Brînză anunţă scoaterea departamentului de la MAE şi trecerea lui din nou în subordinea prim ministrului, dar fără ca avantajele sau dezevantajele să le înţeleagă careva. Eu am vorbit cu circa 50 de români din zona mea despre acest subiect şi, fără să mă mir, am constatat că doar 2 dintre ei ştiau ce e aia “DRRP” dar habar n-aveau care soluţie ar fi mai bună. Tocmai de aceea vă rog să vă exprimaţi părerile aici pe forum, încercând ulterior să propunem deputatului, o dezbatere pe acestă temă...eu sper să-l întâlnesc vineri sau sâmbătă la Ancona şi să-i propun personal.