DRRP incotro

aici "urlam" intregii lumi...tot ce ne doare in lumea asta plina de rautati !!!

Moderatori: ellenapetruza, anya, Andy

DRRP incotro

Mesajde Andy » 03 Mai 2009, 09:55

http://andiradiu.wordpress.com/2009/05/03/drrp-incotro/
Astăzi aş vrea să pun în discuţie (şi chiar vă rog din suflet să vă spuneţi părerile pe forum, într-ucât e o chestiune importantă pentru românii din diasporă) Departamentul Pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni. O instutuţie creată cu scopul de a facilita legătura cu românii stabiliţi înafara ţării, a le da acestora o mână de ajutor în realizarea unor proiecte menite să menţină vie cultura , spiritul sau obiceiurile româneşti plus alte bla-bla-blauri referitoare la neam, credinţă şi alte chestiuni de astea patriotice. Mulţi au considerat sau consideră această instituţie ca fiind obligată să “aibă grijă” de românii aflaţi departe de ţară...să le dea bani, să se implice în ajutorarea românilor aflaţi în dificultate, să intermedieze legătura cu autorităţile locale sau bisericeşti...şi evident se înşeală. Poate că ar trebui să fie aşa dar după părerea mea nu e decât un departament care are un buget limitat şi care nu rezolvă mai nimic din problemele românilor de afară. A contribuit totuşi de-a lungul anilor cu diferite sume importante, sponsorizând îndeosebi românii din Basarabia , Serbia, Albania şi mai puţin pe cei, în cazul nostru, din Italia. În 2005 nu s-a dat niciun ban românilor din Italia, abia în 2006 s-au plătit nişte proiecte. Iată şi proiectele sponsorizate:

- ARI Roma, preşedinte Eugen Terteleac – Zilele României la Zagarolo (spectacole de muzică populară şi două expoziţii de pictură) 102.039 RON;

- Asociaţia “Spirit Românesc” Castel Goffredo, preşedinte Marius Burghelea – Revistă de cultură bilingvă – revista a fost editată în 1000 de exemplare şi a fost distribuită gratuit. 67.706 RON;

- ARI Milano, preşedinte Romulus Popescu – manifestare culturală prin vernisarea unei expoziţii de cărţi poştale vechi şi un concert de muzică clasică românească, lansare de carte şi o masă rotundă 34.397 RON; - Asociaţia “Frăţia” Torino, preşedinte Aurelia Miriţă, 2 proiecte: Casa Română din Torino şi O Scoală de gimnaziu în limba română 123.985 RON + 38.808 RON;

- Asociaţia românilor din Ivrea si Canavasse – lecţii de limba română, istorie şi geografie în sediul asociaţiei 24.343 RON

...astea ar fi exemplele pe 2006 dar au mai fost manifestări de acest gen în alţi ani iar în mai 2008, acelaşi departament organiza Forumul comunităţii la Milano, care nu a avut niciun rezultat semnificativ. Problema care acum se discută despre acest departamnent este dacă să treacă sub directa supraveghere a primului ministru, ca instituţie separată sau să rămână în cadrul MAE.

Acum 4 ani se punea problema invers, motivându-se existenţa unor conturi neclare, a unei slabe monitorizări, iar tinând cont că primul ministru e membru al unui partid politic, se puteau aduce indirect (sau chiar direct) beneficii politice, pe seama sumelor de sponsorizare, Atunci, şeful DRRP, Mihai Gheorghiu se declara bucuros pentru trecerea departamentului în subordinea MAE şi instituirea unei anchete în ceea ce privesc fondurile neclare gestionate până la el. (alţi preşedinţi ai DRRP au fost senatorul Badea, acum PD-L şi secretarul PSD Titus Corlăţeanu)

De puţin timp, domnul William Brînză anunţă scoaterea departamentului de la MAE şi trecerea lui din nou în subordinea prim ministrului, dar fără ca avantajele sau dezevantajele să le înţeleagă careva. Eu am vorbit cu circa 50 de români din zona mea despre acest subiect şi, fără să mă mir, am constatat că doar 2 dintre ei ştiau ce e aia “DRRP” dar habar n-aveau care soluţie ar fi mai bună. Tocmai de aceea vă rog să vă exprimaţi părerile aici pe forum, încercând ulterior să propunem deputatului, o dezbatere pe acestă temă...eu sper să-l întâlnesc vineri sau sâmbătă la Ancona şi să-i propun personal.
Realizarea cea mai mare a unei persoane cu adevarat ambitioase poate fi simpla amabilitate.
Andy

Re: DRRP incotro

Mesajde Andy » 03 Mai 2009, 10:31

iata si interpelarea facuta de deputatul Brînză in care expune motive pro schimbarii
Stimați colegi,

În declarația mea politică de astăzi am să vă prezint motivele milioanelor de români din Diaspora care susțin trecerea Departamentului pentru Relația Românilor de Pretutindeni de la MAE în subordinea Primului Ministru.

Au fugit din România de regimul comunist, s-au născut pe teritorii românești aflate sub dominație străină sau împiși de lipsurile financiare au emigrat, părăsindu-și familia și țara.Sunt românii care formează comunitățile românești din afara granițelor țării.

Odată cu revoluția din 1989 destinul nemilos care le-a ținut departe de țară pe milioanele de români din diaspora părea că se luminează ,iar Dumnezeu le zâmbește românilor.Clasa politică înțelegea importanța comunităților românești din străinătate pentru viața economică și politică din România și în ianuarie 1999 înființa Departamentul pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare. Instituția nou formată urma să asigure păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor din afara granițelor țării.Concomitent cu înființarea acestei instituții, in cateva ministere au fost organizate structuri de specialitate, privind raporturile cu diaspora.

Ceea ce la început părea a fi renașterea și îmbunătățirea relațiilor României cu cetățenii ei din străinătate s-a dovedit a fi în timp o situație pe care fostele guverne cu greu au gestionat-o.Problemele românilor din afara granițelor țării s-au dovedit a fi mult mai apăsătoare și complexe decât au calculat inițial foștii guvernanți care au mutat DRH-ul de la o instituție la alta sperând că vor găsi formula corectă pentru a conduce această structură.Ce a urmat ne-a dovedit contrariul. Inițial activitatea DRH a fost coordonată de Guvern, dar în scurt timp a trecut în subordinea Ministerul Informațiilor Publice, urmând ca în 2003 să revină în subordinea primului ministru cu denumire -Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.În această situație lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal.Bucuria românilor a fost însă de scurtă durată.În 2005 Guvernul Tăriceanu hotărăște să treacă DRP în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.Comunitățile de români sunt contrariate de această decizie, dar strigătul lor de nemulțumire a fost ignorat de guvernul Tăriceanu.

În aceste condiții misiunea DRP cu greu se poate realiza.Birocrația îi taie avântul.În umbra MAE, DRP a ajuns un simplu departament, motiv pentru care finațarea proiectelor a fost incetinită și chiar sistată pentru o bună perioadă de timp.Dezinteresul fostei guvernări pentru românii de pretutindeni s-a văzut în bugetul alocat DRP.În 2007 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut un buget de 20 de milioane de RON, în timp ce în 2008 acesta a fost redus la jumătate, din care o altă jumătate au fost datorii plătite în contul lui 2007.În aceste condiţii, în 2008, DRP a dispus de cel mult 1,5 milioane euro.În ciuda crizei financiare actualul guvern a reușit să aloce un buget mai mare pentru DRP.Sunt fonduri insuficiente pentru susținerea acțiunilor românilor de pretutindeni, dar sunt mai mulți bani decât a alocat fosta guvernare.

În subordinea MAE românii din afara granițelor tării se plâng că nu știu cu exactitate care îi sunt atribuțiile DRP-ului?Unde este competența MAE și unde începe cea a DRP în derularea programelor pentru românii de pretutindeni?

Iată de ce DRP trebuie să revină în subordinea Primului Ministru, să devină o instituție puternică, eficientă și capabilă să multiplice contactele între organizaţiile comunităților de români şi instituţiile statului român și totodată să aprofundeze relaţiile bilaterale dintre statele în care trăiesc și România. Le-o datorăm milioanelor de români din afara țării, celor care au promovat valorile și cultura poporului nostru, care au suținut financiar economia țării.
Realizarea cea mai mare a unei persoane cu adevarat ambitioase poate fi simpla amabilitate.
Andy

Mesajde Alina » 03 Mai 2009, 11:30

D-le deputat Branza,dvs. sunteti chiar convins de ceea ce afirmati???Sunteti convins ca sub subordinea lui BOC,noi romanii vom afla cu ce se "mananca"DRH SAU DRP SAU DRRP :roll: :roll: :roll:
Alina

Mesajde Andy » 03 Mai 2009, 11:38

Alina scrie:D-le deputat Branza,dvs. sunteti chiar convins de ceea ce afirmati???Sunteti convins ca sub subordinea lui BOC,noi romanii vom afla cu ce se "mananca"DRH SAU DRP SAU DRRP :roll: :roll: :roll:
mi-e greu sa cred ca va raspunde aici...
Andy

Mesajde LucianM » 03 Mai 2009, 12:07

În declarația mea politică de astăzi am să vă prezint motivele milioanelor de români din Diaspora care susțin trecerea Departamentului pentru Relația Românilor de Pretutindeni de la MAE în subordinea Primului Ministru.

As vrea sa intreb cum sustin acele milioane de romani trecerea etc etc, cand ei nici macar n-au auzit de DRRP? Iar cei care au auzit, ati fost sa-i intrebati personal daca sustin aceasta trecere, sau s-a facut vre-un vot?

Am si o mica problema la matematica:
În 2007 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut un buget de 20 de milioane de RON, în timp ce în 2008 acesta a fost redus la jumătate, din care o altă jumătate au fost datorii plătite în contul lui 2007.În aceste condiţii, în 2008, DRP a dispus de cel mult 1,5 milioane euro.

20:2=10:2=5
5=1.5?
Dar asa cum m-am obishnuit cu politica, tind sa cred ca ceea ce ni se prezinta seamana cu luna, aceasta aratandu-ne mereu o singura fata, latura opusa fiind mereu in intuneric.
Speranta intotdeauna moare ultima.
LucianM

Mesajde Andy » 03 Mai 2009, 12:52

chestia cu milioanele de romani e intinsa rau de tot...pun pariu ca nici 1% din romanii din diaspora nu stiu despre DRRP si cu ce mancare se mananca...ce sa mai spunem despre trecerea dintr-o parte in alta sau alte chestiuni asemanatoare...lipsa de informatie e evidenta si mereu am spus ca cu asta ar trebui sa inceapa politicienii romani. :(
Andy

Mesajde Nadia Bobar » 03 Mai 2009, 20:36

Andy scrie:chestia cu milioanele de romani e intinsa rau de tot...pun pariu ca nici 1% din romanii din diaspora nu stiu despre DRRP si cu ce mancare se mananca...ce sa mai spunem despre trecerea dintr-o parte in alta sau alte chestiuni asemanatoare...lipsa de informatie e evidenta si mereu am spus ca cu asta ar trebui sa inceapa politicienii romani. :(

Eu nu stiam de DRRP. Sa speram ca se va adopta o solutie concreta care sa ajute romanii din diaspore lasand la o parte propagandele de orice tip!!!
Daca persoanele pe care le iubim ne sunt luate, pentru ca ele sa continue sa traiasca, nu trebuie sa incetam sa le iubim. Casele ard, persoanele mor, dar iubirea adevarata e pentru totdeauna. http://nadina78.wordpress.com/
Nadia Bobar

Mesajde Vicentiu Acostandei » 04 Mai 2009, 10:17

LucianM scrie:

As vrea sa intreb cum sustin acele milioane de romani trecerea etc etc, cand ei nici macar n-au auzit de DRRP? Iar cei care au auzit, ati fost sa-i intrebati personal daca sustin aceasta trecere, sau s-a facut vre-un vot?

În 2007 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut un buget de 20 de milioane de RON, în timp ce în 2008 acesta a fost redus la jumătate, din care o altă jumătate au fost datorii plătite în contul lui 2007.În aceste condiţii, în 2008, DRP a dispus de cel mult 1,5 milioane euro.

5=1.5?
Dar asa cum m-am obishnuit cu politica, tind sa cred ca ceea ce ni se prezinta seamana cu luna, aceasta aratandu-ne mereu o singura fata, latura opusa fiind mereu in intuneric.

5 milioane de RON = aproximativ 1.5 milioane euro 8)
La verità brucia ma risana
Vicentiu Acostandei

Mesajde LucianM » 04 Mai 2009, 10:54

Yep, greseala mea.
Speranta intotdeauna moare ultima.
LucianM

Mesajde gd13 » 04 Mai 2009, 11:22

Vicentiu Acostandei scrie:
LucianM scrie:

5=1.5?

5 milioane de RON = aproximativ 1.5 milioane euro 8)

Giusto,aici e o problema de impartire!... :D
gd13

Mesajde Giancarlo Germani » 04 Mai 2009, 12:56

Servirebbe più stato romeno impegnato per favorire lo sviluppo della diaspora ed il completo ritiro della politica romena e di tutti i partiti romeni da queste tematiche."Mircea Geona a recomandat romanilor sà devina o forta politica in Italia"(sursa Gazeta Romaneasca).Raccomnandazione giusta e da sottoscrivere al 100% ma perchè ciò avvenga devono sparire le interferenze politiche romene sulla diaspora italiana che deve essere lascita libera di organizzarsi liberamente e veramente.
La comunità non esiste,và costruita,quindi non esistono neanchè i rappresentanti di questa non comunità ed alcuni dei personaggi tra quegli 11 invitati sono un chiaro segno di quanto conti la poltiica romena o quanto cerchi di contare nella comunità italo romena promuovendo persone che hanno come unica loro referenza l'aver promosso gli interessi elettorali di questo o quel partito,romeno naturalmente.
Per non parlare delle filiali e di certe nomine di consiglieri veramente indecenti.
Per contare nella politica italiana occorre organizzarsi in Italia con gli italiani dando forza e visibilità alla comunità,non servono nè i politici nè i partiti romeni che a nzi costituiscono un grave handicap.
Tant'è che il vero interesse della diaspoora e dello stesso stato romeno per le elezioni al parlamento europeo, sarebbe quello di concorrere ad elegegre parlamentari stranieri amici della Romania e delle comunità romene ma vedrete che i partiti romeni vi chiederanno di votare per il loro interesse di partito,non per l'interesse comune e generale.
Il Pir lo dice da 3 anni,Geona ed i politici romeni se ne sono accorti ora,vedremo se saranno conseguenti e spariranno dalla scena italiana altrimenti altro che unità....tanto decantata e da nessuno (in Romania) voluta ..
Giancarlo Germani

Înapoi la " HIDE PARK" VIRTUAL